Plastfyllinger

 
I dag legger vi hovedsakelig hvite fyllinger av plast, men mange av oss har fremdelses igjen gamle amalgamfyllinger i tennene. De er sølvgrå, og ikke særlig pene, derfor ønsker mange å bytte dem ut med hvite fyllinger.

Man må da fjerne den gamle fyllingen, lage et feste til ny fylling og legge inn det hvite plastmaterialet. Fyllingsmaterialet finnes i forskjellige toner av hvitt, og man vil ved hjelp av en fargeskala finne ut hvilken farge din tann har.

Hvis du har planer om å bleke tennene, er det lurt å bleke først og så skifte fyllinger. På denne måten får fyllingene samme farge som de blekede tennene.

Fordeler:
Vellykket kosmetisk og har ingen påviste giftige innholdsstoffer. Rimeligste blant alternativene, limer sammen tann og fylling.

Ulemper:
Det koster mer enn amalgam, spalter som måtte oppstå mellom fylling og tann tettes ikke, kan i en periode gi ømhet ved tygging (i sjeldne tilfeller gjennom flere måneder), kan gi allergi. Generelt kan vi si at ulempene øker med størrelsen på fyllingene.

Det er tidkrevende å lage en god tannfarget fylling direkte i tannen. Vi bruker tid, og forbedrer stadig teknikken i takt med utviklingen. På denne måten har vi fått god kontroll med de nevnte ulempene. Slike fyllinger bør kunne holde i mange år. Det er imidlertid svært viktig å holde tennene rene. Ikke minst i mellomrommene. Vi anbefaler dessuten daglig fluorskylling. Det er viktig at du følger våre råd om jevnlig behandling hos tannpleier.

Dersom en nylagt fylling gir deg plager utover 14 dager, bør du kontakte oss for en kontroll. Fyllingen kan være for høy, og behøve finjustering. Ømhet etter behandlingen kan i sjeldne tilfeller vare i flere måneder.