Etterkirurgisk behandling

Det er viktig å kjenne til normale reaksjoner som kan forekomme etter et kirurgisk inngrep i munnhulen.

Blødning
Det er ikke unormalt at såret lett kan blø det første døgnet. Skyll ikke med vann. Økt blødning stoppes lettest med en trykkbandasje. Ta litt gasbind (kompress), brett det sammen og legg på såret. Bit så hardt sammen i 20-30 minutter.

Blåmerker
Blåmerker kan også noen ganger oppstå etter operasjoner. Dette forsvinner oftest av seg selv etter noen uker.

Smerter
Smerter kan ofte oppstå etter at bedøvelsen forsvinner. Smerten er som regel mest intensiv de første timer etter inngrepet. Dette vil som regel avta etter 1 døgn. Smertestillende midler skal kun taes etter avtale med tannlege/lege.

Hevelse
Hevelse kan oppstå både i munn og svelg. Denne hevelsen vil vanligvis forsvinne etter 1 uke.

Vanskeligheter med å gape
Etter visse operasjoner kan det oppstå etter en stund en viss stivhet i kjevmuskulaturen, noe som kan gjøre det vanskelig å åpne munnen. Problemet forsvinner vanligvis av seg selv etter en stund.

Feber
Den første tiden etter en operasjon, kan kroppstemperaturen være noe høyere enn vanlig.

Operasjonssår i munnhulen kan i motsetning til sår på huden ikke beskyttes med bandasje. For å få en komplikasjonsfri groperiode kreves det derfor at man er forsiktig med sårområdet og følger gitte instruksjoner fra tannlege/lege.

Kost
Til tross for at det kan være vanskelig å innta mat, er det flere viktige grunner til å tilføre kroppen næringsrik kost i denne perioden. Maten de første døgnene etter operasjoner bør være flytende eller halvfast og ikke innholde faste matbiter som kan trenge inn i såret.

Munnhygiene
God tilheling krever god munnhygiene. Bruk tannbørsten som vanlig i den ikke-opererte delene av munnhulen, men vær ytterst forsiktig de første dagene i operasjonsområdet. For å forhindre bakterievekst i sårområdet brukes som anbefalt munnskyllevæske.

Anstrengelser
Tungt arbeid eller annen form for anstrengelser må unngås i de første dagene etter operasjonen.

NB! Skulle det etter operasjonen oppstå noe som faller utenfor denne beskrivelsen, ta kontakt med behandlende tannlege.