Bleking

 
Estetisk behandling av tennene etterspørres stadig oftere. Bleking av enkelte tenner til hele kjever utføres av både tannlege og tannpleier. Du kan til og med gjøre blekingen hjemme, men det anbefales at dette gjøres i samråd med tannlege eller tannpleier.

Hvordan gjør man det?
Det er flere valgmuligheter på markedet i dag.

Tannpleier/tannlege lager en blekeskinne.
Du kan bleke i behandlingsstolen på klinikken eller velge dag eller natt bleking hjemme.

Hva kan blekes?

Alle “dine egne” tenner kan blekes.
Kroner, broer eller hvite fyllinger kommer ikke til å blekes under behandlingen.
Det er viktig å være fri for karies og tannsten før behandlingen starter.

Typer misfarging

Kaffe, rødvin og tobakk gir raskt misfarging (gult, grått).
Behandling med antibiotikumet tetracyklin har vist seg å kunne misfarge tennene. I Norge benyttes derfor ikke dette antibiotikumet lenger til barn eller gravide.
Infeksjonssykdom i tidlige barneår kan forstyrre forkalkningen av tennene slik at de blir mer porøse og lettere tar opp farge.
Lokale infeksjoner i melketennene kan gi skade på de permanente tennene og lettere gi misfarging.

NB
Gravide eller ammende frarådes å bleke, idet det ikke finnes undersøkelser om mulige bivirkninger på fosteret/barnet.

Misfarging på tenner kan være forårsaket av mange ting og kan for mange være et stort problem.

Effekten ved bleking er i prinspippet permanent, men problemet vil selvsagt kunne komme igjen dersom årsakene til misfargingen opprettholdes.

Våre metoder for bleking gir en rask og behagelig måte å oppnå lysere farge på tennene på. Ved hjelp av moderne teknologi, som ikke skader hverken tenner, tannkjøtt eller fyllinger, får man lysere tenner. Hvor lyse de blir, avhenger selvsagt til en viss grad av utgangspunktet.

Behandlingen
Før behandlingen starter, vil kvalifisert personell underøke tennene dine for at man best mulig kan forutsi resultatet.

Når man skal bleke en kjeve vil man ta et avtrykk av kjeven, og lage en tynn skinne tilpasset dine tenner. Du vil få informasjon om hvordan du skal gå frem. Blekeskinnen fylles med blekemiddel og skal sitte på i en viss tid (dette er litt varierende ut fra hvilket produkt som brukes). Man skal unngå røyk, rødvin, te, cola og mat med fargestoffer de første 48 timene. En bivirkning av bleking kan være følsomme tenner, ising. Fluor kan forebygge isingen, og vi anbefaler derfor å skylle med dette under behandlingsukene.

Blekingen kan forventes å holde i 2-5 år. I løpet av disse årene vil ytre påvirkninger og aldersforandringer påvirke fargen av tennene.

Ønsker man hvitere tenner enn oppnådd etter en behandling, kan man uten skadevirkninger, gjennomføre flere behandlinger - eventuelt et enkelt og rimelig hjemmeblekingssystem. Personalet vil gi ytterligere informasjon.